neden acaba?

neden acaba?

1 ve 0 `IN İNSANI ÖZETLEMESİ

1982 yılı Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi 2.sınıf öğrencileri yüksek matematik dersinin hocasını bekliyor. Sınıf, öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken, sert görünümlü hoca kapıda beliriyor, içeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor.Tebeşirle tahtaya kocaman bir (1) rakamı çiziyor. “Bakın” diyor. “Bu, kişiliktir. Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey.” Sonra (1) in yanına bir (0) koyuyor: “Bu, başarıdır.Başarılı bir kişilik (1) i (10) yapar. ”Bir (0) daha “Bu,tecrübedir. (10) iken (100) olursunuz.” Sıfırlar böyle uzayıp gidiyor: Yetenek... disiplin... sevgi... Eklenen her yeni (0) ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor hoca... Sonra eline silgiyi alıp en baştaki (1) i siliyor. Geriye bir sürü sıfır kalıyor.Ve hoca yorumunu patlatıyor: “Kişiliğiniz yoksa, öbürleri hiçtir.”
Sınıf, mesajı alıp sessizliğe gömülüyor.

RAMANUJAN

Genç yaşında yakalandığı verem hastalığı sebebiyle 18 ayını bir sanatoryumda geçirmek zorunda kalır. Çıktıktan sonra kendini hem hastalığından ötürü, hem yalnızlıktan, memleket hasretinden, hem alışamadığı hava koşullarından, yemeklerden ötürü olsa gerek kendini o kadar kötü hisseder ki bir Londra metronun önüne atlayarak intihara teşebbüs eder, kurtarılır.
Tekrar hastaneye kaldırılır. Burada efsanevi 1729 hikayesi yaşanır. Bu numarama Hardy'nin kendisini ziyarete gelirken bindiği taksinin numarasıdır ve Ramanujan taksinin numarasına bakıp, 'çok ilginç' demiş. Büyük matematikçi Hardy, Ramanujan'ın neden söz ettiğini anlamamış ve ne demek diye çıkışmış. Aklını rakamlardan başka şeylerle meşgul etmeyen Ramanujan, 1729'un iki farklı biçimde iki sayının küplerinin toplamı olan en küçük sayı olduğu söylemiş:
1729 = 123 + 13 = 103 + 93

3 Ocak 2008 Perşembe

SIFIRIN İCADI

Sıfır, Arapçada boş veya yok anlamındadır. Sıfırsız bugün hiçbir ilim düşünülemez. Anlam ve değeri çok büyüktür. Bugünkü pozitif ve negatif sayılar fikri ancak sıfırın icadıyla ortaya çıktı. Sıfırın kullanıldığı ilk matematik kitabı 873 yıllarında yazılmıştır.Avrupalılar Müslümanların bulduğu "sıfır" buluşunu 250 yıl sonra alabildiler. Bugün Al-mancadaki "Ziffer", /tafyan-ca'daki "Zenero", "Cenero", "Zaphiro" Fransızca'daki "Zero", "Chiffre" ve Ingilizcedeki "Zero", Arapça "Sıfır'ın tercümeleridir.Sıfırın Batı dillerine ilk geçişi İtalyan "Fibonnaci" veya Pi-salı Leonardo isimli matematik aracılığı ile olmuştur. 1202'de yazdığı "Liber Abacı" Adlı kitabında "sıfır" dan "Zephirum" ismiyle bahseder.